Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe

Czy często skarżysz się na zmęczenie, senność, osłabienie, brak energii, nietypowe reakcje skórne lub ogólne złe samopoczucie? Badania laboratoryjne nie dają zadowalających odpowiedzi o przyczynach?
Liczne badania dowodzą, że istnieją wyraźne zależności między naszym stanem zdrowia, samopoczuciem a spożywanymi przez nas produktami. Przewlekłe objawy chorobowe mogą być wynikiem nadwrażliwości pokarmowej typu III (inaczej zwanej "nietolerancjią pokarmową).

Jakie są objawy nadwrażliwości pokarmowej III?


Nadwrażliwość pokarmowa typu III charakteryzuje się powtarzalnym pojawianiem się niechcianych symptomów, po spożyciu konkretnych pokarmów. W momencie spożywania produktu, którego nasz organizm nie toleruje dochodzi do wytworzenia zwiększonej ilości przeciwciał – immunoglobulin G – które wywołują stan zapalny w organizmie objawiający się różnego rodzaju problemami zdrowotnymi.


Ze względu na złożony mechanizm immunologiczny objawy nadwrażliwości są oddalone w czasie. Objawy pojawiające się w mechanizmie opóźnionym aż w 70% przypadków mają charakter wielonarządowy. Wielopostaciowość objawów i ich przewlekłość, a w wielu przypadkach uznanie ich za stały, normalny element swojego życia powoduje, że nawet przez wiele lat pacjent może bezskutecznie poszukiwać przyczyn swoich objawów. Z badań wynika, że przewlekłe dolegliwości trwające od kilku lub nawet kilkunastu lat uległy znacznej poprawie po eliminacji produktów wykazujących podwyższony poziom pokarmowo-specyficznych IgG, diagnozowanych w nadwrażliwości pokarmowej typu III.

 

Samodzielne rozpoznanie nadwrażliwości pokarmowej typu III jest trudne ze względu na to, że jej objawy mogą pojawić się kilka godzin albo kilka dni po spożyciu produktu i utrzymywać się nawet kilka tygodni. Przypadki występowania nadwrażliwości pokarmowej typu III zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Wiele osób wykazuje nadwrażliwość na kilku grup pokarmów równocześnie.

Dieta eliminacyjna


Eliminacja nietolerowanych pokarmów w oparciu o wynik badania specyficznych pokarmowo IgG jest indywidualizacją zaleceń diety przeciwzapalnej, czyli ważnym elementem wspomagającym organizm w procesie terapeutycznym, celującym w przyczynę dolegliwości. Prawidłowo przeprowadzona dieta eliminacyjna prowadzi do uszczelnienia bariery jelitowej, wyciszenia reakcji immunologicznych, zredukowania symptomów nadwrażliwości i poprawienia ogólnego samopoczucia., a co najważniejsze usunięcia źródła przewlekłego stanu zapalnego. Badania kliniczne z kontrolowanymi warunkami wykazały, że dieta eliminacyjna w oparciu o specyficzne pokarmowo IgG zmniejsza częstotliwość i nasilenie objawów w schorzeniach przewlekłych.

Celem prowadzenia diagnostyki nadwrażliwości pokarmowej typu III zawsze powinno być trafne rozpoznanie pokarmu wywołującego reakcję. Badania specyficznych pokarmowo IgG to nowoczesne narzędzia o wysokiej wartości diagnostycznej, stanowiące istotny element postepowania klinicznego.

Przyczyny nadwrażliwości typu III

Przyczyny nadwrażliwości typu III


Jako główną przyczynę nadwrażliwości pokarmowej typu III wymienia się nieszczelność bariery jelitowej, czyli fizjologicznej struktury pełniącej ważną rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu.

Obecnie jedyną metodą diagnostyczną „nietolerancji pokarmowej" jest wykonanie testu laboratoryjnego lub ambulatoryjnego w kierunku specyficznych pokarmowo IgG. Na podstawie uzyskanego wyniku badania można ustalić przeciwzapalną dietę eliminacyjną, polegającą na wykluczeniu z żywienia reaktywnych produktów na pewien okres czasu.

Test FoodDetective™

Test FoodDetective™


Szybka metoda wykrywania we krwi przeciwciał klasy IgG dla składników pokarmowych. Wynik jest widoczny po 40 minutach i pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał IgG specyficznych dla 59 pokarmów (w 46 grupach)

Food Print to ilościowe testy laboratoryjne badające nietolerancję pokarmową (nadwrażliwość pokarmową) IgG zależną metodą ELISA. Sprawdzają reakcję na 40 do 220 produktów. Wynik jest autoryzowany przez uprawnionego diagnostę laboratoryjnego i można go włączyć do dokumentacji medycznej.

 

____________________________________________________________________

Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.

 

BADANIA DIAGNOSTYCZNE
NIETOLERANCJE POKARMOWE
FoodDetective
650 zł
FoodPrint80
1063 zł
FoodPrint 120
1415 zł
FoodPrint 160 Vegetarian
1723 zł
FoodPrint 220+
1907 zł
BADANIE GENETYCZNE
Igenesis Completo
3400 zł
Igenesis Plus
2990 zł
Igenesis
2900 zł
Genodiet Completo
1760 zł
Igenesis Basic
1760 zł
BADANIA INNE
Candida
299 zł
Analiza pierwiastkowa włosów
380 zł
Omega Test
390 zł
Profil kwasów metabolicznych w moczu
1700 zł
wyrażam zgodę

Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki.