Informacja dotycząca polityki plików cookies

Informujemy, iż dla celów statystycznych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje naszą politykę stosowania plików cookies. Zamknij informację

DOKTOR LEMONKA PODPOWIADA S01 E01

dodano: « powrót do listy
DOKTOR LEMONKA PODPOWIADA S01 E01 - Lemone

Z radością witamy cykl porad z życia wziętych, poruszający zagadnienia i obalający mity, z którymi spotykamy się podczas rozmów w naszej klinice. Doktor Lemonka Podpowiada co zmienić, aby czuć się lepiej oraz posiadać wystarczająco energii na realizację codziennych, trudnych zadań. Zachęcamy do dzielenia się opiniami na Facebook. Jeśli macie też własne tematy, które chcecie poruszyć z zakresu Anti Aging, to sugestie są zawsze mile widziane.
Wszystkie artykuły są objęte prawami autorskimi i należą do dr Agnieszki Tomala.

Wpływ odżywiania się na trądzik.

Trądzik pospolity jest jedną z najczęściej występujących przypadłości skórnych, a zarazem bardzo częstą przyczyną wizyt w gabinecie lekarskim. Ostatnio przeprowadzone badania epidemiologiczne w populacjach niepodlegających wpływowi kultury zachodniej (np. mieszkańców wysp Okinawa w Japonii) u których trądzik jest rzadkością, wskazują, że czynniki dietetyczne, włączając istotny czynnik jakim jest ładunek glikemiczny, odgrywają rolę w wywoływaniu tego stanu. Częstość występowania trądziku w tych społeczeństwach wzrosła od momentu przyjęcia zachodniego stylu życia.

Tradycyjne przekonanie forsowane przez dermatologów od wczesnych lat siedemdziesiątych głosi, że dieta nie przyczynia się do patofizjologii trądziku. Przekonanie to zostało oparte na dwóch wadliwych badaniach Fultona i wsp. z 1969 roku i Andersona z 1971 roku.
Od czasu tych badań zebrano namacalne dowody iż, spożywanie produktów bogatych w węglowodany:  
cukry proste, czyli np. słodycze
węglowodany złożone, czyli np. produkty zbożowe i skrobiowe,

- podnoszą stężenie insuliny, co może powodować hiperinsulinemię i insulinooporność, zwiększając poziom podobnego do insuliny czynnika wzrostu (IGF-1) i obniżając IGFBP-3 – (białka odpowiedzialnego za naturalną śmierć komórek skóry), co w konsekwencji sprzyja namnażaniu się komórek skóry i zaburza proces ich prawidłowego obumierania, blokując ujścia gruczołów łojowych.

- podwyższony poziom insuliny i IGF-1 napędzają syntezę androgenów, a hormony te odpowiadają za wzrost produkcji sebum czyli łoju skórnego.


Do pokarmów negatywnie wpływających na trądzik należy również mleko i jego przetwory. Produkty mleczne podnoszą poziom insuliny we krwi i w podobny do węglowodanów sposób wpływają na powstawanie zmian trądzikowych. Ważna jest tu również rola hormonów i związków aktywnych, biologicznie obecnych w spożywanym przez nas mleku.


Kolejnymi produktami wpływającymi na powstawanie trądziku są oczyszczone, czyli rafinowane oleje roślinne tj: kukurydziany, sojowy, rzepakowy czy słonecznikowy. Wymienione oleje są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych w organizmie. Kwasy omega-6 stymulują powstawanie czynników prozapalnych, jak np. IL-1. Dodatkowym obciążeniem jest brak równowagi między kwasami tłuszczowymi omega-3 (o działaniu przeciwzapalnym), a omega-6 (o działaniu prozapalnym- czyli sprzyjającym procesom zapalnym). Prawidłowy współczynnik powinien wynosić od 1-1 do 1-4, a obecnie wynosi około 1-15 na korzyść kwasów omega-6.


Pełne ziarna oraz warzywa strączkowe również sprzyjają trądzikowi. Zawierają tzw. substancje antyodżywcze, czyli lektyny. Hamują one działanie enzymu odpowiedzialnego za rozpad wiązań między białkami wchodzącymi w skład połączeń międzykomórkowych. W rezultacie proces naturalnego złuszczania komórek skóry zostaje zaburzony i naskórek ulega pogrubieniu, czego wynikiem jest zablokowanie ujść gruczołów łojowych tzw. porów.


Co należy wykluczyć w pierwszej kolejności?
Przede wszystkim przetworzone węglowodany, pełne ziarna (płatki, kasze), produkty z konserwantami, przetworzone mięsa, produkty skrobiowe: ziemniaki, gotowaną marchew i buraki, warzywa strączkowe (w tym też soja i jej przetwory), nabiał, produkty wędzone, owoce o wysokim IG oraz suszone owoce, gdyż zawierają dużo cukru.

W naszej klinice możemy skutecznie walczyć z objawami trądziku na skórze następującymi zabiegami:
Laser frakcyjny CO₂
Peelingi chemiczne
Maska tretinoinowa SKIN FIT®
Mikrodermabrazja SAPPHIRE®
Skinbooster (RestylaneVital / Vital Light)
Zabiegi pielęgnacyjne

Wszelkie prawa do treści artykułu zastrzeżone.

dr Lemonkadr Agnieszka Tomala

Zapraszam do Kliniki Beauty Club Lemoné.


« powrót do listy

Skontaktuj się z nami

Beauty Club Lemoné
ul. Okólna 62
42-218 Częstochowa

formularz kontaktowy

Bądź na bieżąco

Sprawdź nasz profil na Facebooku.