Informacja dotycząca polityki plików cookies

Informujemy, iż dla celów statystycznych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje naszą politykę stosowania plików cookies. Zamknij informację

Testy nietolerancji pokarmowej

dodano: « powrót do listy
Testy nietolerancji pokarmowej - Lemone

Czy często skarżysz się na zmęczenie, senność, osłabienie, brak energii, nietypowe reakcje skórne lub ogólne złe samopoczucie? Badania laboratoryjne nie dają zadowalających odpowiedzi o przyczynach?
Liczne badania dowodzą, że istnieją wyraźne zależności między naszym stanem zdrowia, samopoczuciem a spożywanymi przez nas produktami. Przewlekłe objawy chorobowe mogą być wynikiem nadwrażliwości pokarmowej typu III (inaczej zwanej "nietolerancjią pokarmową).

 

JAKIE SĄ OBJAWY NADWRAŻLIWOŚCI TYPU III
Nadwrażliwość pokarmowa typu III charakteryzuje się powtarzalnym pojawianiem się niechcianych symptomów, po spożyciu konkretnych pokarmów. W momencie spożywania produktu, którego nasz organizm nie toleruje dochodzi do wytworzenia zwiększonej ilości przeciwciał – immunoglobulin G – które wywołują stan zapalny w organizmie objawiający się różnego rodzaju problemami zdrowotnymi.

 

Ze względu na złożony mechanizm immunologiczny objawy nadwrażliwości są oddalone w czasie. Objawy pojawiające się w mechanizmie opóźnionym aż w 70% przypadków mają charakter wielonarządowy. Wielopostaciowość objawów i ich przewlekłość, a w wielu przypadkach uznanie ich za stały, normalny element swojego życia powoduje, że nawet przez wiele lat pacjent może bezskutecznie poszukiwać przyczyn swoich objawów. Z badań wynika, że przewlekłe dolegliwości trwające od kilku lub nawet kilkunastu lat uległy znacznej poprawie po eliminacji produktów wykazujących podwyższony poziom pokarmowo-specyficznych IgG, diagnozowanych w nadwrażliwości pokarmowej typu III.


Wśród objawów mogą występować:

foodprint 220+

  • Dolegliwości ze strony układu pokarmowego: wzdęcia, zaparcia, zatwardzenia, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki, nieżyt żołądka, zapalenie jelit, nadwaga lub niedowaga, Celiakia, zatrzymywanie wody w organizmie, zespół złego wchłaniania
  • Dolegliwości ze strony układu oddechowego : nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma, zapalenie oskrzeli
  • Problemy skórne: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypka, egzema, pokrzywka, świąd skóry
  • Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
  • Problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie i inne: artretyzm, bóle stawów, migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki, niepokój (ostry lub chroniczny), zespół hiperaktywności, moczenie mimowolne nocne, zespół przewlekłego zmęczenia, bezsenność, zespół deficytu uwagi


Samodzielne rozpoznanie nadwrażliwości pokarmowej typu III jest trudne ze względu na to, że jej objawy mogą pojawić się kilka godzin albo kilka dni po spożyciu produktu i utrzymywać się nawet kilka tygodni. Przypadki występowania nadwrażliwości pokarmowej typu III zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Wiele osób wykazuje nadwrażliwość na kilku grup pokarmów równocześnie.

PRZYCZYNY NADWRAŻLIWOŚCI TYPU III
Jako główną przyczynę nadwrażliwości pokarmowej typu III wymienia się nieszczelność bariery jelitowej, czyli fizjologicznej struktury pełniącej ważną rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu.

Obecnie jedyną metodą diagnostyczną „nietolerancji pokarmowej" jest wykonanie testu laboratoryjnego lub ambulatoryjnego w kierunku specyficznych pokarmowo IgG. Na podstawie uzyskanego wyniku badania można ustalić przeciwzapalną dietę eliminacyjną, polegającą na wykluczeniu z żywienia reaktywnych produktów na pewien okres czasu.

przyczyny
Dieta eliminacyjna:
Eliminacja nietolerowanych pokarmów w oparciu o wynik badania specyficznych pokarmowo IgG jest indywidualizacją zaleceń diety przeciwzapalnej, czyli ważnym elementem wspomagającym organizm w procesie terapeutycznym, celującym w przyczynę dolegliwości. Prawidłowo przeprowadzona dieta eliminacyjna prowadzi do uszczelnienia bariery jelitowej, wyciszenia reakcji immunologicznych, zredukowania symptomów nadwrażliwości i poprawienia ogólnego samopoczucia., a co najważniejsze usunięcia źródła przewlekłego stanu zapalnego. Badania kliniczne z kontrolowanymi warunkami wykazały, że dieta eliminacyjna w oparciu o specyficzne pokarmowo IgG zmniejsza częstotliwość i nasilenie objawów w schorzeniach przewlekłych.

Celem prowadzenia diagnostyki nadwrażliwości pokarmowej typu III zawsze powinno być trafne rozpoznanie pokarmu wywołującego reakcję. Badania specyficznych pokarmowo IgG to nowoczesne narzędzia o wysokiej wartości diagnostycznej, stanowiące istotny element postepowania klinicznego.
układ
Wyselekcjonowane grupy pokarmów zebrane w panele FoodPrint, FoodTest i FoodDetective pozwalają na dostosowanie badania do indywidualnych potrzeb pacjenta i prowadzonej terapii.

Badanie nietolerancji pokarmowej polega na pomiarze specyficznych pokarmowo IgG za pomocą nowoczesnych narzędzi o wysokiej wartości diagnostycznej. Badanie wskaże produkty, które mogą być przyczyną twoich dolegliwości. Poniższe panele obejmują szeroki zakres produktów od tych powszechnie spożywanych w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak pochodzących z różnych regionów świata. Każdy panel zawiera produkty najczęściej wywołujące reakcję. Ze względu na to, że często nawet najmniej kluczowy w diecie produkt może przyczyniać się do odczuwanych dolegliwości, warto rozważyć wykonanie jednego z szerszych paneli.

Badania laboratoryjne:

  • Ilościowy wynik badania w U/ml,
  • Oznaczenie z niewielkiej ilości materiału (300 μl krwi włośniczkowej),
  • Czytelny wynik badania z podziałem na grupy pokarmów,
  • Graficzne przedstawienie stopnia reaktywności,
  • Szerokie panele antygenów pokarmowych,
  • Innowacyjna aplikacja on-line do interpretacji wyników
  • Bardzo wysoka czułość ze względu na zachowanie trójwymiarowej struktury antygenów,
  • Możliwość wykluczenia reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami.

foodprint 220+FoodPrint 220+
Najbardziej szczegółowe badanie pozwalające na wykluczenie reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami. Polecany w chorobach alergicznych i autoimmunologicznych. Pozwala na skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych opartych o indywidualny profil nietolerancji.

foodprint 160FoodPrint 160+ wegetariański
Badanie jest dedykowane dla grupy osób nie spożywających mięsa, ryb i owoców morza. Dieta wegetariańska stanowi podstawę zdrowej diety, ale dla pewności, że spożywana żywność jest przez nas tolerowana? Nabiał, a nawet warzywa i owoce mogą być źródłem różnych przewlekłych objawów.

foodprint120+FoodPrint 120+
Panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany osobom dorosłym i dzieciom, które mają przewlekłe dolegliwości.


foodprint 80+FoodPrint 80+
Najmniejszy panel oparty o technikę mikromacierzową. Zawiera różne grupy produktów jak nabiał, zboża, warzywa, owoce, ryby, mięso, owoce morza, orzechy, jak i przyprawy. Zalecany wszystkim osobom zmagającymi się z przewlekłymi schorzeniami.

foodtest 110FoodTest 110
Optymalny panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany w przewlekłych objawach zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Pozwala na skomponowanie diety eliminacyjnej opartej o bardzo różnorodną ilość produktów.

foodtest 40FoodTest 40
Panel obejmujący podstawowe produkty m.in jaja (z rozróżnieniem na żółtko i białko), mleko, pszenicę, orzechy i białko gliadynę (gluten). Jednak w celu pełniejszej diagnozy zaleca się wybranie większego panelu.


Badanie ambulatoryjne: FoodDetective Professionalfood detective

Szybka metoda wykrywania we krwi przeciwciał klasy IgG dla składników pokarmowych. Wynik jest widoczny po 40 minutach i pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał IgG specyficznych dla 59 pokarmów (w 46 grupach)

  1. Owies
  2. Pszenica
  3. Ryż
  4. Kukurydza
  5. Żyto
  6. Pszenica Durum
  7. Gluten
  8. Migdały
  9. Orzech brazylijski
  10. Orzeszki cashew/nerkowiec
  11. Herbata
  12. Orzech włoski
  13. Mleko krowie
  14. Pełne jajo
  15. Kurczak
  16. Jagnięcina
  17. Wołowina
  18. Wieprzowina
  19. Mieszanina ryb białych (łupacz, dorsz i płastuga)
  20. Mieszanina ryb słodkowodnych (łosoś i pstrąg)
  21. Tuńczyk
  22. Mieszanina skorupiaków (krewetka, krab, homar i małże)
  23. Brokuły
  24. Kapusta
  25. Marchew
  26. Por
  27. Ziemniak
  28. Seler
  29. Ogórek
  30. Papryka
  31. Mieszanina roślin strączkowych (groch, soczewica i fasola „haricot")
  32. Grejpfrut
  33. Melony
  34. Orzeszki ziemne
  35. Ziarna soi
  36. Kakao
  37. Jabłko
  38. Czarna porzeczka
  39. Oliwki
  40. Pomarańcza i cytryna
  41. Truskawka
  42. Pomidor
  43. Imbir
  44. Czosnek
  45. Grzyby
  46. Drożdże

Wyniki pojawiają się po zaledwie 40 minutach. Produkty wskazane w teście jako nietolerowane należy wyeliminować z diety na okres co najmniej 3 miesięcy. Dzięki temu organizm zregeneruje siły witalne i odpornościowe układu immunologicznego.


« powrót do listy

Skontaktuj się z nami

Beauty Club Lemoné
ul. Okólna 62
42-218 Częstochowa

formularz kontaktowy

Bądź na bieżąco

Sprawdź nasz profil na Facebooku.